Als jij bukt, dan fomp ik

door | 21 juni 2022 | blog

De dag waar ik al maanden naar uitkeek was daar: dé dag dat ik 12 uur lang aan de lippen van meesterspreker Remco Claassen mocht hangen. De avond ervoor extra vroeg naar bed, voor de dag zelf de wekker extra vroeg gezet.

Om 6:15 uur zit ik aan de eerste bak sterke koffie. Het is nog even spannend als dochterlief mij appt vanaf haar schoolkamp dat ze niet echt lekker is. Ik zag de bui al hangen. Letterlijk want het regende pijpenstelen vanaf het moment dat zij op de fiets vertrok. Met op haar bagagedrager een tent, slaapzak en vooral geen regenpak. Want voor een zeventienjarige geldt: liever doorweekt dan zo’n plastic ding aan. Mijn gedachten schieten alle kanten op. Moet ik dan kiezen tussen Remco en mijn dochter (ophalen)? Sorry Remco, maar dan moet je even wachten. Gelukkig kiest mijn dochter om haar vermoeidheid nog even te parkeren en in een klamme outfit toch de achtbaan bij Walibi uit te proberen.

2 koppen koffie verder en de file getrotseerd loop ik even voor 9:00 uur het prachtige AFAS-theater in Leusden binnen. Samen met 250 Remco-aanhangers, klaar voor het seminar Verbaal meesterschap. Een klein beetje zorgen maak ik me wel: hoe houd ik een seminar met 1 spreker 12 uur vol? Met een spanningsboog die net zo kort is als ik zelf?

verbaal-meesterschap-remco-claassenDie korte spanningsboog zorgt ervoor dat ik op een gemiddeld event op driekwart van ‘t programma afhaak. Of dat ik her en der een sessie oversla om weer even energie op te doen. In de loop van de tijd heb ik gemerkt dat niemand daar weet van heeft. Laat staan last van heeft. Zo tijgerde ik ooit eens weg tijdens een oersaaie lezing van een spreker die op 1 toon en in een zeer traaaaaaaaaaaaaag tempo vertelde. Over social media aan de hand van een Excel-sheet waar data van de vorige eeuw op stonden. En ja, Hyves was een van de thema’s. Toen ik al tijgerend de zaal verliet, liet ik wel zien hoe je volgers kan creëren. Over social media gesproken.

Anyway, dat volhouden van het 12-urige seminar met Remco was easy as a pie. Ik zat op het puntje van mijn stoel met open mond geboeid te luisteren naar Remco. In plaats van aan een ontsnappingsplan te werken dacht ik alleen nog maar aan: shit, nog maar 11 uur. Nog maar 10 uur. Nog maar 9 uur. Remco pakte ons in door te spreken over knock-knock, de Spielberg-modus en fompen. Anneke D. en Sharon Kroes verschenen ook op het toneel. Anneke D. met een decolleté en een anekdote. Sharon is Europees én wereldkampioen debatteren. Terwijl hij volop sprak over de drieslag, contrast en raadsels, zag ik in gedachten blauwe smurfen over het podium huppelen. Dat lag niet aan Sharons briljante sprekerskwaliteiten, wel aan zijn looks. Als je het mij vraagt is hij de tweelingbroer van Gargamel.

Ondertussen checkte ik wel zo nu en dan mijn telefoon. Want naast de zorgen over hoe ik het 12 uur zou volhouden, dacht ik ook aan hoe het met dochter ging. De foto’s die ze appte toonden aan dat dat prima ging. Ook in de achtbaan en het reuzenrad. En door de mentor een rit naar het station af te troggelen had ze zelf het vervoer naar huis gecharterd. Lekker ondernemende dochter. Van wie zou ze ’t hebben.

remco-claassen-en-nicolTerug naar het seminar. Het is kunstzinnig te noemen hoe Remco mij én alle 249 anderen 12 uur lang wist te boeien. En ik was vereerd dat hij tijdens mijn #fangirl-moment voor mij door de knieën ging.

Hoe maak je indruk? Welke tips en tricks zorgen dat mensen aan je lippen hangen? Wat zijn slimme presentatietechnieken? Van die presentatietechnieken waarmee je een betere indruk maakt op het podium? Een nóg boeiendere training kan geven? Of een effectiever gesprek kan voeren? Na 12 uur een stortvloed aan informatie en inspiratie weet ik het. En nog zoveel meer. Hoe ik nog beter mijn plek op het podium kan innemen en dat ik een pendulum ben. Eenmaal thuis knuffel ik eerst m’n dochter en stuiter vervolgens nog een uurtje na.

De bakken trucs en bergen tips die deze verbale meester met mij deelde laat ik voortaan op mijn publiek los. Dus als je mij boekt als spreker, wees gewaarschuwd mensen, jullie zijn mijn proefkonijnen. En als je niet oppast zijn jullie mijn paarse proefkonijnen 😉. En als je dan denkt: ‘ik ben gefompt’, dat klopt. Don’t blame me. Blame Remco, hij heeft het mij geleerd.

Deel dit artikel

Chat openen
stuur me een WhatsApp
Waarmee kan ik je helpen?