Blog.

Een uitgesproken mening? Die heb ik. En die mening steek ik niet onder stoelen of banken. Anderen omschrijven mij dan ook wel als recht voor z’n raap. Ik noem het zelf: duidelijk en eerlijk. Mijn blogs gaan over wat ik ergens van vind, wat ik beleef en wat ik verwacht in de wondere wereld van woorden.

Hoe je het aartsluie brein tevredenstelt met 1 letter.

“Een patatje met en een frikandel, meenemen alsjeblieft.” De mensen die mij via Instagram volgen weten dat ik graag bij de snackbar kom. Dus zo ook vorige week. Ik bestelde een patatje met en een frikandel, met het verzoek om het mee te nemen naar huis. Zo gezegd zo gedaan en even later...

Lees meer

Het mysterie van het vliegend tapijt.

Laatst ging ik met mijn dochter richting Scheveningen. Niet voor het strand. Hoewel dat ook een goed idee was geweest die mooie zomerse zondag waar geen wolkje aan de lucht was. In plaats daarvan brachten we de hele middag door in het Circustheater. Airco aan, dus jasje aan. Voor de tweede keer gingen we naar Aladdin de Musical.

Lees meer

Kan jij jouw eigen ellebogen likken?

Als briljante copywriters kunnen we veel. Niet alles. Niet niezen met onze ogen open of onze ellebogen likken. Ben jij een copywriter die dat wel kan? Wauw. Stuur vooral geen foto’s ;-). Wat ik vooral wil zeggen is dat een copywriter niet alle soorten teksten goed kan schrijven.

Lees meer

Een tandje terug

Ik doe even een tandje terug. Het hele jaar door ontvang je 1 inspiratiemail per week. In juli en augustus schakel ik naar eens per 2 weken.

Lees meer

Zinloos, een trainee voorstellen met meer dan 1 jaar werkervaring

Diversiteit en inclusie. Zo’n thema waar iedereen lekker op los gaat zodra er over wordt gepost op social media. Zo ook laatst weer. De LinkedIn-post waar het comments regende en de discussie lekker op gang kwam ging dit keer over traineeships. Over dat ‘iedereen’ weet dat die bedoeld zijn voor starters, maar dit mag je dus niet zo zeggen.

Lees meer

Als jij bukt, dan fomp ik

De dag waar ik al maanden naar uitkeek was daar: dé dag dat ik 12 uur lang aan de lippen van meesterspreker Remco Claassen mocht hangen. De avond ervoor extra vroeg naar bed, voor de dag zelf de wekker extra vroeg gezet.

Lees meer

Ik vind er geen *piep* aan

Elke keer als ik weer een training mag geven aan recruitment- of hr-professionals is het spannend. Dat moment als ik bij de start van de training de vraag stel: “Wie van jullie vindt vacatureteksten schrijven ver-schrik-ke-lijk?” Ik ben inmiddels gewend dat 9 van de 10 handen omhoog gaan bij die vraagstelling. Vorige week gaf ik ook weer een training vacatureteksten schrijven, dit keer aan een groep corporate recruiters. Hier gingen niet 9 van de 10 maar alle 10 de handen resoluut de lucht in.

Lees meer

Oma Punkie

Eerder schreef ik al over mijn lieve oma. Bij haar bracht ik een groot deel van mijn jeugd door. Aan de Griendstraat nummer 14 in Osdorp. Mijn oma is de vrouw die mij heeft geleerd dat je mag zijn wie je bent. Mijn broers en ik noemden mijn oma: ‘oma Punkie’. Dat paste bij haar omdat ze ‘anders’ was met haar leggings, uitgegroeide permanentje en hart op de tong.

Lees meer

“Wat kan ze hockeyen, hè, die meid?”

Toegegeven. Net als zo’n 1,6 miljoen andere Nederlanders zit ik voor de buis. Waar ik denk dat ik omvergeblazen zal worden door een tv-spektakel slaat de twijfel toe. Kijk ik nu naar het Gouden Televizier-Ring Gala óf naar een musical op de basisschool van mijn kinderen?

Lees meer

Wie mag er op jouw feestje komen?

Als jij de jonge man/vrouw voor deze vacature bent zal je er voor verantwoordelijk zijn dat er een zeer nauwkeurige (fit for purpose) financiële rapportage wordt gedaan, zowel naar ons internationale hoofdkantoor als binnen de interne organisatie, waarbij je als net afgestudeerde spin-in-het-web met enige regelmaat de achttien hoogopgeleide collega’s zal gaan betrekken bij hoe het met de resultaten van het bedrijf gaat en hoe jouw collega’s hier op een enigszins positieve wijze aan zouden kunnen bijdragen.

Lees meer

Het geheim van copywriting

Vandaag onthul ik het geheim van de smid. Of beter gezegd: ik onthul het geheim van copywriting. Want teksten schrijven is niet zo heul lastig. Eigenlijk is het niet meer dan copy-pasten.

Lees meer

Ben jij mijn toetje?

Met rode oortjes luister ik naar hoe mijn vriendinnen vertellen over hun datingleven. De ene vriendin is midden 40, de ander begin 50. De een is al vrijgezel sinds haar geboorte, de ander is net een jaartje gescheiden. Allebei zijn zij op zoek naar de ware liefde.

Lees meer

Het IKEA-potloodje

Zou er ook maar 1 Nederlander zijn die géén enkel IKEA-product in huis heeft? Ik ben het in elk geval niet. In onze woonkamer schittert een BESTÅ tv-meubelcombinatie. En in mijn werkkamer staat de welbekende boekenkast Billy. Zelf in elkaar gezet. Met bloed zweet en tranen.

Lees meer

Voel je je een beetje jarig?

Voel je je een beetje jarig? En hoe is het nou om 46 te zijn? Mocht je kiezen wat je ging eten? Vorige week was ik jarig. Ik werd 46 jaar jong 🥳. Het was weer zo’n typische dag waar ik van die goedbedoelde maar oh zo clichématige vragen op me kreeg afgevuurd. En al die goedbedoelde vragen bij elkaar opgeteld zijn voor mij al reden genoeg om mijn verjaardag vooral niet te groots vieren. Des te minder mensen = des te minder cliché-matige vragen.

Lees meer

Nog 1 kamer vrij

Uitzicht op een azuurblauwe zee. Een all-innverblijf in een 4-sterrenhotel voor een aantrekkelijke prijs. Mijn onschuldige bezoekje aan Booking.com verandert in een serieuze overweging voor een uitgave van een paar duizend euro. Sterker nog: in gedachte heb ik mijn koffer al gepakt en lig ik op een ligbed aan het zwembad. Booking.com nam ...

Lees meer

Wat als je 2 miljoen wint?

Het gebeurde 16-jarige Callie. Callie werkte in de lokale supermarkt waar ze een paar euro per uur verdiende. Totdat ze de Britse Lotto Jackpot won. Callie werd de jongste loterijwinnares ooit. Ze won een slordige € 2.000.000,00. [...]

Lees meer

Mijn 7 favoriete boeken

Het is een ware mindf*ck als je mij naar mijn favoriete boek vraagt. In elk geval is het geen bouquetromannetje. Mijn kast is gevuld met boeken over het beïnvloeden van het onbewuste brein, zelfontwikkeling en ondernemen. Sommige boeken...

Lees meer

Huubs vis ruikt naar benzine

Alice is beleidsadviseur en woont in het bos. Ze is achter in de 50 en zegt: “Het leven begint op te schieten.” Alice zou het leuk vinden om met iemand in zee te gaan. Huub is keukendesigner. Hij klust graag. En hij is vrijgezel, op zoek naar een relatie zodat het eten klaar staat als ‘ie thuiskomt. Na het avondeten plof ik graag op...

Lees meer

De kracht van het woord ‘omdat’

Vraag je je af waarom je dit artikel over een voegwoord moet lezen? Omdat je door het slim inzetten van het 5-letterwoord omdat jouw conversie sterk kunt beïnvloeden. Waarom je dat zou willen? Omdat je door jouw conversie te beïnvloeden optimale resultaten boekt. Waarom? Daarom

Lees meer

Mijn oma en Action

Het is alweer veel te lang geleden. Toch denk ik er nog heel vaak aan terug. Winkelen met mijn oma. Mijn oma was een geboren en getogen Amsterdamse. Een groot deel van mijn jeugd bracht ik bij haar door. Aan de Griendstraat nummer 14 in Osdorp.

Lees meer

Feiten en cijfers over vacatureteksten

De vacaturetekst is het meest gebruikte arbeidsmarktcommunicatiemiddel en daarmee een belangrijk middel om in te zetten bij het invullen van die honderdduizenden vacatures. Toch scoort 86% van de vacatureteksten een onvoldoende. Het zijn interessante feiten en cijfers over de vacaturetekst. En zo zijn er veel meer feiten en cijfers

Lees meer

Eigen goal

Zaterdagochtend 8:00 uur. Windkracht 8 en stortregen. Toch weerhield het vroege tijdstip en het barslechte weer mij niet van het aanmoedigen van mijn 6-jarige neefje tijdens zijn eerste voetbalwedstrijd.

Lees meer

Passie voor het bruine water

Okay, mensen die mij kennen weten dat ik wel wat heb met vacatureteksten. En dat ik ook iets heb tegen het gebruik van jeukwoorden in vacatureteksten. Nu was ik laatst een incompanytraining aan het voorbereiden. Want hoera-hoera: binnenkort mag ik weer een groep copywriters meenemen in de wondere wereld van vacatureteksten. En wonderlijk… dat is deze wereld echt.

Lees meer

Met de deur in huis

100% van de aandelen van mijn tekstbureau Voor Tekst zijn verkocht. Hoewel ‘mijn tekstbureau’… het is dus niet meer van mij. Het eigendom ligt sinds 15 februari 2022 in handen van de Kracht van Content. Het nieuws van de verkoop is sinds kort out in the open. Sindsdien regent het (positieve) reacties. En de vragen stromen binnen. Grappig is dat dit vaak dezelfde vragen zijn die dan ook nog eens in dezelfde volgorde worden gesteld. Dus daarom deze mini-FAQ.

Lees meer

Verknipt

Soms heb je een vlaag van verstandsverbijstering. Althans ik wel. Eigenlijk niet soms, maar best vaak. Zo ook 10 jaar terug. En ik herinner het mij als de dag van gisteren. Het was al laat op die woensdagmiddag in 2012. De volgende dag had ik een belangrijke presentatie die ik nog even voor de spiegel oefende. Ja ja, vroeger ...

Lees meer

Geen woorden voor

“Hoe belangrijk is de vacaturetekst nog als je weet dat meer dan 90% van je doelgroep een latent werkzoekende is?” Het was zomaar een vraag van een recruiter in een van mijn trainingen over vacatureteksten. Ik had er even geen woorden voor. En voor wie mij kent weet dat het een compliment waard is als je mij woordeloos krijgt.

Lees meer

Je lijkt echt 5 kilo zwaarder op tv

Pling. Even terug kreeg ik een WhatsApp-bericht van Arjan Elbers: “Wil je in een van de tv-uitzendingen van How to get noticed mijn gastexpert zijn?” Kortsluiting in mijn brein. Aan de ene kant lijkt het me superleuk en marketingtechnisch is het natuurlijk niet verkeerd. Aan de andere kant…

Lees meer

Maar… het heeft iets magisch

Laatst mocht ik een tekst redigeren. Altijd leuk. Tot ik struikelde over het woord maar. Tijdens een snelle CTRL-F-actie op dit signaalwoord begreep ik waarom ik was gestruikeld. In de tekst van een paar honderd woorden stond 51 keer maar. 51 keer werd het signaalwoord ingezet als een handig bruggetje om zinnen met elkaar te verbinden. Waarschijnlijk in de hoop dat dit woord de lezer door het verhaal heen zou loodsen. IJdele hoop.

Lees meer

Storytelling is een krachtige vorm van tekstpsychologie

Storytelling is precies wat de naam suggereert: je vertelt een verhaal. En het mooie is dat het vertellen van verhalen de meest natuurlijke vorm van communicatie is. Zo werkt storytelling: zodra een verhaal een blijvende indruk maakt wordt het opgeslagen. Lees in dit blog wat het effect van storytelling is op ons brein.

Lees meer

HET IS ER! MIJN DERDE BOEK: TEKST WERKT.

Afgelopen jaar heb ik hard gewerkt aan mijn derde boek ‘Tekst werkt’. Nu is het ein-de-lijk zover: het boek is af en de inkt is (net) droog. De drukker leverde pallets vol handboeken af bij mijn magazijn in Almere. Hoe het zo kwam dat ik 392 pagina’s vol schreef over tekst binnen recruitment en hr? Ik neem je graag mee in mijn verhaal.

Lees meer

Sla de juiste tone of voice aan

De tone of voice is de manier waarop je jouw doelgroep aanspreekt in uitingen. Daarbij gaat het niet alleen om wat je opschrijft. Het gaat er (vooral) om hóé je iets opschrijft. Daarbij is de voice de stem van jou als organisatie. Deze is altijd hetzelfde en klinkt helder en duidelijk. De tone varieert per doel, doelgroep en kanaal.

Lees meer

Eenheid als beïnvloedingsprincipe in vacatureteksten

Erbij willen horen. Iedereen kent het gevoel dat je ergens bij wilt horen. Dat begon al als kind dat je gekozen wilde worden bij gym. Werd je overgeslagen? Dan voelde je jezelf een buitenstaander. Eenmaal volwassen en actief in de ‘werkende wereld’ is dat niet anders. Een zogeheten wij-gevoel speelt in op de behoefte om erbij te horen. Die behoefte is zo groot dat -na jarenlang onderzoek- Cialdini zijn theorie uitbreidde met het zevende beïnvloedingsprincipe: eenheid.

Lees meer

Wederkerigheid als beïnvloedingsprincipe in vacatureteksten

Voor wat, hoort wat.’ In ons onbewuste keuzeproces speelt deze gedachte een grote rol. Sterker nog, het principe van wederkerigheid is zo sterk dat het samengaat met een gevoel van verplichting. We zijn van nature geneigd iets terug te doen of te geven als een persoon of een bedrijf iets aan ons geeft. Binnen wervende teksten moet je wederkerigheid trouwens niet [...]

Lees meer

Commitment en consistentie als beïnvloedingsprincipe bij vacatureteksten

Stel… je ontmoet iemand in het café. Al binnen 1 minuut na die eerste ontmoeting gaat degene voor je op de knieën. De kans dat jouw antwoord op het huwelijksaanzoek ‘nee’ luidt is groot. Er moet eerst gebouwd worden aan de relatie, waarin je continu wordt bevestigd dat het goed zit. Is de commitment er, dan ben je veel eerder bereid om ‘ja’ te zeggen. En ook op alle

Lees meer

Sympathie als beïnvloedingsprincipe in vacatureteksten

Van wie neem je eerder iets aan? Van je beste vriend(in) of van je ergste vijand? Als we mensen aardig vinden dan zijn we geneigd ze eerder te vertrouwen, te geloven en meer te gunnen. Sympathie is een van Cialdini’s 7 principes waarmee je het onbewuste brein kunt beïnvloeden. Want krijg je van iemand een compliment? Heb je iets gemeen met je gesprekspartner? Dan volg

Lees meer

De 8 meestgemaakte fouten in offerteteksten

95% van de beslissingen nemen mensen in het onbewuste brein. Dat geldt ook voor het prospect dat je wilt verleiden tot een jawoord op jouw voorstel. Met slimme offerteteksten kun je het onbewuste brein van de lezer van jouw offertetekst positief beïnvloeden.

Lees meer

Schaarste als beïnvloedingsprincipe in vacatureteksten

‘Nog 1 kamer vrij op deze website’. Het is waarschijnlijk het bekendste voorbeeld van het beïnvloedingsprincipe schaarste. In theorie kan je de kans op die hotelkamer verliezen. Maar wat als iemand zijn of haar potentiële droombaan kan mislopen? Het enige wat de lezer kan redden om geen stress te ervaren is: in actie komen!

Lees meer

Sociale bewijskracht als beïnvloedingsprincipe in vacatureteksten

Van alle 7 beïnvloedingsprincipes is sociale bewijskracht het krachtigste beïnvloedingsprincipe. Want als een ander het zegt of doet, dan zal het wel goed zijn. Dat gaat zeker op als we iets zelf niet (zeker) weten. In zo’n geval laten we graag ons gedrag bepalen door het gedrag van mensen om ons heen. En hoe onzekerder we worden, hoe sterker het effect is dat sociale bewijskracht heeft.

Lees meer

Het brein van de lezer beïnvloeden: 7 Cialdini-principes

Ons brein, het is iets wonderlijks. Zonder brein begrijpen we niets van de wereld om ons heen. Maar ons brein is wel liever lui dan moe. Daarom maakt het brein 95% van de keuzes in het onderbewustzijn. Wat als je met tekst het brein van de lezer kan beïnvloeden en je kan sturen op bepaalde keuzes?

Lees meer

Mis geen klanten of kandidaten. Spreek de verliestaal.

Pas bij het schrijven van tekst op met de inzet van de woorden niet, nooit of geen. Alles wat je erna schrijft blijft namelijk hangen in het brein. Daarom dacht je aan die roze olifant, na het lezen van mijn laatste blog. Toch kunnen de woorden niet, nooit of geen in tekst ook in je voordeel werken. Als je de taal van verliezen spreekt tenminste.

Lees meer

Denk niet aan een roze olifant

En ik weet nu waar je wél aan denkt. Aan die roze olifant. Terwijl ik je nog zo zei om het níét te doen. Ik weet trouwens waarom je wél aan die roze olifant denkt. Omdat alles wat je achter het woord niet leest blijft hangen in het brein. Je verleidt dus eigenlijk iemand om iets wél te doen door te zeggen wat níét mag.

Lees meer

Vacatureteksten en Google for Jobs

‘Waarom moeten we opeens op een andere manier vacatureteksten schrijven omdat Google for Jobs er is?’ Het is een vraag die ik nu enkele keren heb gehoord sinds Google for Jobs live is gegaan. Krijg jij die vraag ook vanuit je recruitmentteam? Ik heb goed nieuws. Je kunt jouw team geruststellen. Er verandert namelijk [...]

Lees meer
Chat openen
stuur me een WhatsApp
Waarmee kan ik je helpen?