Zinloos, een trainee voorstellen met meer dan 1 jaar werkervaring

door | 28 juni 2022 | blog

Diversiteit en inclusie. Zo’n thema waar iedereen lekker op los gaat zodra er over wordt gepost op social media. Zo ook laatst weer.

De LinkedIn-post waar het comments regende en de discussie lekker op gang kwam ging dit keer over traineeships. Over dat ‘iedereen’ weet dat die bedoeld zijn voor starters, maar dit mag je dus niet zo zeggen. Iemand zei daarover: “Dan kan je aan de voorkant wel gaan knutselen met termen waardoor in theorie iedereen kan reageren. Maar aan de achterkant kan je het resultaat van deze sollicitaties natuurlijk wel uittekenen.

Voor mij was deze post een déjà vu van een gesprek dat ik een week eerder had. Tijdens een training ‘Vacatureteksten schrijven’ zei een van de deelnemers dat het zinloos was om een trainee voor te stellen met meer dan een jaar werkervaring. Want, en ik citeer: “zo’n ‘oude’ kandidaat wordt sowieso afgewezen door de vacaturehouder.

We kunnen hierover discussiëren. Aangeven dat mensen met meer ervaring op zak ook hele goeie trainees kunnen zijn. Dat traineeships ook ideaal kunnen zijn voor zij-instromers. Of roepen dat een recruiter de rol moet pakken als werving- en selectiespecialist richting de vacaturehouder. En die discussie ga ik dan ook aan tijdens m’n trainingen. Want zolang bedrijven mensen uitsluiten houden we discriminatie in stand. En daar houd ik niet van.

Ongeacht hoe lang we discussiëren óf de felheid van de discussie komt het altijd neer op 1 ding: het is wat het is. En dat is vrij simpel. Je mág niemand uitsluiten in wervingsteksten als het niet functierelevant is. Niet op basis van leeftijd, ervaring en ook niet op afkomst, voorkeuren, geslacht, beperkingen: you name it. Discriminatie is in vacatureteksten en in werving en selectie uit den boze en je mag dus geen onderscheid maken. Doe je dit wel? Dan kan het College voor de Rechten van de Mens een onderzoek naar je instellen. En dat is allesbehalve goed voor je imago en employer brand. Verder ligt er (al even) een wetsvoorstel met als doel dat werving en selectie vrij is van discriminatie. Dit is het wetsvoorstel Toezicht gelijke kansen bij werving en selectie.

Als het goed is sta je hier als werkgever/recruiter ook achter. Omdat je oprecht vindt dat iedereen gelijke kansen verdient. En op z’n minst omdat jij je aan de wet wilt houden om gedonder te voorkomen. Dat je door gelijke kansen te bieden aan iedereen jouw doelgroep vergroot is dan een hele mooie bijverdienste. Nu nog zorgen dat je ook echt inclusieve vacatureteksten schrijft. Waarbij knutselen met termen dus verleden tijd is.

Hoe je inclusieve vacatureteksten schrijft? Annelies Graafland, diversiteit- en inclusieconsultant en ik vertellen het jou en jouw team graag tijdens de incompanytraining Inclusieve vacatureteksten schrijven.

Deel dit artikel

Chat openen
stuur me een WhatsApp
Waarmee kan ik je helpen?