Haat-liefdeverhouding

Yep, ik heb een haat-liefdeverhouding met de buurtapp. Ik kan maar wat slecht tegen die zinloze gesprekken over hondenpoep en of dat wel of niet opgeruimd moet worden en zo ja, door wie. De gemeente of de hondeneigenaren. Of misschien door de mensen die zich eraan ergeren.

Nog zo’n voorbeeld van een zinloos gesprek is als er een ‘voor ons’ onbekend persoon door de wijk fietst die net ff te nieuwsgierig van aard is. Want zodra iemand net even iets te veel naar binnen loert bij huizen gaan er alarmbellen af – en barst de app uit z’n voegen. 'Wat áls deze persoon snode plannen heeft?' Nou, wat áls we wat minder argwanend van aard waren?

Stroomstoring
Nou hadden we van de week een stroomstoring. Dan is zo’n app wel even handig. In plaats van in de eigen meterkast te zoeken naar een oorzaak (waarbij ik niet eens zou weten waar ik moet zoeken), check ik dan eerst even de buurtapp. Nou, die was al losgebarsten hoor.

Binnen 2 minuten waren er al een stuk of 10 meldingen van wie er allemaal geen stroom had. Daarbovenop nog wat wild gegis naar de oorzaak ervan. Want zou het dan die fietser zijn die net bij wat huizen naar binnen keek? Nee, even serieus. Dat de hele wijk geen stroom had, scheelde mij een zinloos loopje naar de meterkast. Het lag niet aan mij(n meterkast), het lag breder. Zo heeft die app zijn toegevoegde waarde weer bewezen.

Later bleek hoe breed de stroomstoring lag. Niet alleen onze wijk maar heel pittoresk Lelystad en omgeving (Zeewolde, Harderwijk, Almere o.a.) was stroomloos. Ondertussen bleven de appberichtjes binnenkomen in de buurtapp. Ik telde even en de teller stond inmiddels op 43 buurtgenoten die het allemaal nodig vonden om aan te geven dat ook zij geen stroom hadden. Het vierenveertigste berichtje was een uitzondering. Het was een berichtje van een dame die letterlijk schreef: ‘Is de stroom uitgevallen in de wijk?’. Ik ken de dame in kwestie niet maar ik hoop toch echt dat dit een dame is die pas sinds kort WhatsApp gebruikt en nog niet begrijpt dat je ook kan kijken naar berichten die al zijn gedeeld in zo’n groepsapp.

Woorden overload
Inmiddels is er weer stroom. Hoera, want daardoor kan ik dit bericht de wijde wereld insturen. Een bericht waarbij ik nog maar eens wil stilstaan bij de overload van woorden die we dagelijks op ons krijgen afgevuurd. Veel van die woorden komen via de buurtapp, daarnaast worden er woorden afgevuurd via de mail, via social media en zelfs de aloude brievenpost doet eraan mee. Een Amerikaans onderzoek toonde aan dat we elke dag zo’n 100.000 woorden te verwerken krijgen.

Overtreffende trap
Als copywriter of marketeer die een tekst schrijft van slechts enkele tientallen of een paar honderd woorden, moet je dus verdomd goed uit de hoek komen. Met een simpel tekstje kom je echt niet weg. Oké, zulke buurtapp-communicatie is misschien wel eenvoudig te overtreffen maar hoe win je de aandacht van jouw doelgroep ten opzichte van jouw concurrentie?

Ga goochelen met de 7 magische woorden. Het zijn ogenschijnlijk doodnormale woorden. Alleen zodra jij die woorden inzet op de juiste manier, kan jij het gedrag van jouw lezer beïnvloeden. Linea recta richting de conversieknop.

Klinkt goed hè? Dacht ik ook. Ontdek de mogelijkheden van de 7 magische woorden.