Met deze letter heb je de lachers op je hand

De humoristische kracht van de letter ‘k’ is al jaren een bekend fenomeen in de comedywereld. Toch kwam ik er pas achter toen spreker Eva Brouwer mij het laatst toefluisterde. 

Nu had ik het kunnen weten. Eerder schreef ik al een blog over hoe klanken communicatie beïnvloeden. Ja, ik heb het over het blog over Kiki en Bouba.

Taboewoorden
Dat comedians geloven dat woorden met een ‘k’-klank grappiger zijn is best logisch. Uit onderzoek blijkt dat woorden met een k-klank harder klinken. Misschien zelfs soms agressief overkomen. Ook blijkt dat woorden met een k-klank vaker geassocieerd worden met taboewoorden dan klanken zonder ‘k’. Logisch dus dat als jij een kneiter van een grap wil maken waarmee je echt impact maakt, je kiest voor een woord met een ‘k’. Da’s klip-en-klaar. 

Lees ook dit blog over wake up words.

Kneitergoede kwestie
Ga je voor woorden met een ronde klank? Dan valt het publiek al snel in slaap. Wil je niet hebben als comedian. Dus daarom is iemand niet gek maar wel ‘knettergek’. Maken de kinderen geen ‘herrie’ maar ‘kabaal’. Krijg ik er geen ‘jeuk’ van maar word ik er ‘kriegel’ van. Is een sterk iemand geen ‘spierbundel’ maar wel een ‘krachtpatser’.

Dan heb ik het nog niet eens over woorden zoals kaskraker, kierewiet, koekoek en klapstuk. En nee, dit is geen onzin maar zeker ook geen kolder. 

Anders mag ook
Woorden hoeven trouwens niet per se te starten met de letter ‘k’. Een ‘c’ als beginletter heeft hetzelfde krachtige effect. Denk aan curieus, context of cadeau. En zelfs een ‘q’ doet het goed als het een k-klank heeft zoals bij ‘quinoa’. For the record: ook midden in een woord doet de ‘k-klank’ z’n werk: eureka, spektakel, aanstekelijk of ijskoud.

Lees ook dit blog over die ene letter die je conversie verhoogt.

K in comedie
Ik was trouwens getriggerd óf comedians in Nederland de k voor zich laten werken. Ja dus. Herinner je je de carnavalshits van André van Duin nog? ’k Heb hele grote bloemkoole of Flip Fluitketel. In de namen van de theatershows van Theo Maassen is de k-klank ook goed vertegenwoordigd: ‘Onbekend terrein’, ‘Vankwaadtoterger’ en ‘Neuk het systeem’. 

Youp van ’t Hek, Herman Finkers, Wim Kan en Peter Pannekoek hebben de ‘k-klank’ gewoonweg al in hun naam zitten.

En zou het toeval zijn dat het woord ‘comedie’ ook een k-klank in zich heeft? Guess not.