De eerste versie van een tekst is als de eerste pannenkoek.
Als je een van mijn volgers op Instagram bent, dan weet je dat ik zelden kook. Maar als de man van huis is, heb ik geen keuze. Hoewel? In plaats van koken kies ik voor bakken.
Met frisse tegenzin giet ik het pannenkoekenbeslag in de pan. Even later probeer ik met een elegante zwier de pannenkoek om te draaien. Tevergeefs, de pannenkoek is vastgekleefd alsof het beslag met superlijm aan de pan is bevestigd.
Met grof geweld wrik ik de randen los en de inhoud van de pan verdwijnt in de vuilnisbak. Ik had het kunnen weten: die eerste pannenkoek mislukt. Zoals eerste pannenkoeken altijd mislukken.
Jaja, dat de eerste pannenkoek altijd mislukt is natuurlijk een mythe. Als ik gewoon het geduld had gehad om mijn pan heet genoeg te laten worden had ik de mythe ontkracht.
De eerste versie van een tekst is als de eerste pannenkoek. Je toetsenbord is nog koud en je creatieve brein moet nog op gang komen. Het is dan ook best logisch dat jouw eerste tekst bomvol fouten zit, kromme zinnen bevat en alle logica mist.
Dus als jij weer eens naar dat scherm staart en bij jezelf denkt: ‘wat een ruktekst’ denk aan die eerste pannenkoek. Druk op delete en ga voor versie 2.
PS Tijdens de schrijftraining ‘Schrijf slim, bereik meer’ geef ik tips hoe die tweede versie er eentje wordt waar jouw lezers van smullen. En waar ze steeds meer van willen.