Wie mag er op jouw feestje komen?
Als jij de jonge man/vrouw voor deze vacature bent zal je er voor verantwoordelijk zijn dat er een zeer nauwkeurige (fit for purpose) financiële rapportage wordt gedaan, zowel naar ons internationale hoofdkantoor als binnen de interne organisatie, waarbij je als net afgestudeerde spin-in-het-web met enige regelmaat de achttien hoogopgeleide collega’s zal gaan betrekken bij hoe het met de resultaten van het bedrijf gaat en hoe jouw collega’s hier op een enigszins positieve wijze aan zouden kunnen bijdragen.
Een dik compliment dat je de zin hierboven hebt doorgeworsteld. Hoewel ik de kans groter acht dat jij alleen de eerste 4 woorden las om daarna door te ‘zappen’ naar deze meer leesbare alinea. Gelijk heb je.
Het kan natuurlijk zo zijn dat ik mis zat met mijn aanname. En dat je wel de 77 woorden die samen 1 zin vormen aandachtig las. Los van mijn respect voor jouw doorzettingsvermogen maak ik mij ook wat zorgen. Over dat je nu naar adem snakt. Omdat maar weinig mensen zo’n bizar lange zin in 1 ruk kunnen (op)lezen en dan ook snappen wat er staat.
Maar eerlijk gezegd boeit het mij niet zo of je de zin wel of niet hebt gelezen/begrepen. Het punt dat ik wil maken is dat bovenstaande tekst mensen uitsluit. En dat uitsluiten gebeurt echt niet alleen op leeftijd. Erg hè? En dat dit voorbeeld geen opzichzelfstaand incident is, maakt het nog erger. In ontzettend veel vacatureteksten worden mensen uitgesloten. Nog steeds. Op leeftijd, geslacht, achtergrond, seksuele geaardheid, een handicap of wel/geen achterstand tot de arbeidsmarkt bijvoorbeeld. Ondanks dat we zo hard roepen dat iedereen gelijk is en inclusie en diversiteit steeds hoger op de agenda’s staat bij organisaties.
Heb je de illusie dat door een standaard-diversiteitsstatement toe te voegen de issues van een niet-inclusieve tekst zijn opgelost? Helaas. Je kan heel hard roepen dat iedereen welkom is om te solliciteren maar zo werkt ’t niet. Da’s hetzelfde als mensen uitnodigen voor een feest en vervolgens de drempel zo hoog maken dat niemand kan binnenkomen.
Als jij nu een feestje wil organiseren waar echt iedereen welkom is, dan komen diversiteits- en inclusieconsultant Annelies Graafland en ik graag samen de slingers ophangen. Dat doen we tijdens een incompanytraining Inclusieve vacatureteksten schrijven.