Hoezo scoort de vacaturetekst een onvoldoende in deze arbeidsmarkt?

The word is out: de gemiddelde vacaturetekst scoort een 4,2. Maar hóé kan het dat de kwaliteit van de vacaturetekst zo bedroevend slecht is, zelfs met het schreeuwende tekort aan personeel?

Mitch Gielen, mede-initiatiefnemer onderzoek en ik vroegen het aan meerdere recruitmentprofessionals. En dan begin je natuurlijk bij de voorzitter van Recruiters United en oprichter van Guruz. Ja, we hebben het over dé Arjan Elbers:

“Werkgevers laten het schrijven van de vacaturetekst vaak over aan de recruiter of hr-medewerkers. Deze professionals hebben vaak niet de tijd en het talent zoals een goede tekstschrijver dit wel heeft. Dat schrijven kan je ook niet even leren aan een recruiter of hr-medewerker. Je kunt recruiters wel trainen, maar vaak is het resultaat hetzelfde als trekken aan je konijns oortjes en hopen dat het een haasje wordt.”

Overheid
Met een rapportcijfer van een 5,1 scoort de overheid de hoogste positie in ons onderzoek. Wat vindt Farida Milzink-Bos, teamlead Werken voor Nederland hiervan?

“Dat de overheid het best scoort van de 7 sectoren is mooi. Toch betekent dit niet dat we achteroverleunen. Het moet gewoon beter.” 

Op de vraag hoe deze verbeterslag mogelijk wordt gemaakt, antwoordt Farida: 

“We realiseren ons dat tekstschrijven een vak is, dit besef groeit steeds meer. Daarom werken we samen met een gespecialiseerd tekstbureau dat door al onze rijksonderdelen ingezet kan worden. Het rapportcijfer is een gemiddelde van 2.000 vacatures bij Rijksoverheid, met uitschieters naar boven en beneden. Laten we leren van die uitschieters en die leerpunten doortrekken in al onze vacatureteksten.”

Horeca & toerisme en retail 
De sectoren horeca & toerisme en retail scoorden samen het laagst, ieder een schamele 3,6. Hoe het kan dat de vacatureteksten hier zo laag scoren? 

We vroegen het aan Britt van Capelleveen. Zij is eindverantwoordelijk voor de werving van horecapersoneel voor de Johan Cruijff Arena (yeah, Ajax), namens Constellation Europe. 

“Als je het mij vraagt, is het besef bij horecaondernemers dat (zeker voor hun) de wereld is veranderd na corona nog niet helemaal ingedaald. Vroeger wilde iedereen in de horeca werken, nu is het hard werken tegen een mager salaris. Hier zit de nieuwe generatie niet meer op te wachten natuurlijk. Daarnaast is horeca ontzettend hectisch waardoor er vaak niet de tijd is om hier goed over na te denken. Natuurlijk kan een goede vacaturetekst bijdragen aan het aantrekken van nieuwe collega’s maar dat vraagt er wel om even op de rem te gaan staan.” 

Check ook dit artikel over het onderzoek in De Restaurant Krant.

Dat de retail (ook) onderaan eindigt, heeft deze sector onder andere te danken aan de vele eisen die worden gesteld. Zo bevat het eisenlijstje in >42% van de vacatures meer dan 5 bullets. Dit sluit naadloos aan bij wat Rob Maas, recruiter bij IKEA en Meest Invloedrijke Corporate Recruiter 2023 als verbeterpunt ziet:

“De focus in vacatureteksten in de retail ligt te veel op welke ervaring kandidaten zouden moeten meebrengen, in plaats van de match met de waarden en de cultuur van een bedrijf. Werkervaring kan je opdoen en kennis kan je leren. Ik zou zeggen ‘hire for attitude en train for skills’. Daar zou het in de teksten veel meer over moeten gaan.” 

Logistiek
Met een rapportcijfer van een 4,2 scoort de logistiek een vierde positie in de ranglijst. Hoe het kan dat ook in die sector de kwaliteit van de vacaturetekst ondermaats is, vroegen Mitch en ik aan Toine Giessen. Toine is eigenaar van Networq Recruitment; een recruitmentbureau met specialisatie in logistiek, supply chain en operations. 

“Werkgevers zien de vacaturetekst niet als de oplossing in het wervingsprobleem. Vaak zijn daarom de vacatureteksten bij bedrijf a, b en c allemaal hetzelfde. Dit is een gemiste kans voor die bedrijven omdat als je meer vertelt dan de functie-inhoud en jouw verhaal goed brengt je het verschil in werving kunt maken.” 

Check ook dit artikel in het SupplyChainMagazine over ons onderzoek.

Techniek 
Ouch, een 3,8 voor techniek waarmee deze sector lager dan gemiddeld scoort met hun vacatureteksten. Anthony Oudshoorn is Meest Invloedrijke Bureau Recruiter 2023 en mede-oprichter van BOOST. Hij heeft wel een idee over de oorzaak: 

“Bij werkgevers in de techniek zie ik dat zij het vaak lastig vinden om te verwoorden wie ze zoeken voor de vacature. Dan wordt er bijvoorbeeld gezegd: ‘We zoeken iemand zoals Teun of Mo’, maar wat dat precies inhoudt? Dat wordt niet goed overgebracht aan de recruiter die de taak heeft dit te vertalen naar een tekst die de doelgroep aanspreekt. En zo ontstaan de containerbegrippen ‘manusje van alles’, ‘geen 9-tot-5-mentaliteit’ en ‘marktconform salaris’. Al met al mist dus de verdieping.” 

IT
Het rapportcijfer van IT-vacatureteksten lag hoger dan gemiddeld maar blijft toch ook steken op een matige 4,7. Hoe dat kan? Toby Hassefras is managing partner van Magnify-People; een gespecialiseerd bureau voor de werving en selectie van IT-professionals. Hij zegt over vacatureteksten:

“Het is te vaak een HR-kunstje. De IT-collega’s worden in de meeste gevallen niet betrokken. Met als gevolg dat de rol erg breed wordt beschreven waardoor alleen generalisten zich aangesproken voelen óf er een schaap met 6 poten wordt gevraagd. Een ander gevolg is dat geregeld oude technologieën worden benoemd of dat beperkt gebruikte tools een te prominente rol in de tekst krijgen.”

Zorg
Ondanks het rapportcijfer 4,8 scoort de zorg een tweede positie in de ranglijst, vlak onder de overheid. Hoe kan het dat de kwaliteit van de vacaturetekst ondermaats is, ondanks het actuele tekort aan zorgpersoneel? We vroegen het aan Brigitte Peeters. Zij is corporate recruiter binnen de ouderen- en thuiszorg bij Van Neynsel en ziet een combinatie van factoren. Bijvoorbeeld dat het schrijven van een goede vacaturetekst vraagt om vaardigheden: 

“Het schrijven van een goede vacaturetekst is niet voor elke recruiter weggelegd. De communicatieafdeling is meestal ook druk. En voor het inhuren van een specialistische tekstschrijver is vaak geen budget. Daar knapt de kwaliteit van de vacatureteksten niet echt van op.”

Mitch en ik zijn benieuwd welke oorzaak jij ziet: hóé kan het dat de kwaliteit van de vacaturetekst zo bedroevend slecht is, zelfs met het schreeuwende tekort aan personeel? En welke oplossing zie je om dit te verbeteren?

PS Onderzoeksresultaten nog niet ontvangen? Download deze hier.