Salaris verplicht in vacatureteksten?
“Het is verplicht om salarissen in vacatureteksten te zetten.” Ik hoor mensen dit steeds vaker roepen, maar klopt dit wel? Moeten werkgevers en intermediairs het salaris in vacatureteksten vermelden, zodra de EU Pay Transparency-richtlijn van kracht wordt?
Hardnekkig misverstand
Nee, de EU Pay Transparency-richtlijn bevat géén verplichting om een salarisvermelding in de vacaturetekst op te nemen.
Toch beweren veel partijen dat het salaris vanaf juni 2026 wél vermeld moet worden. Ook een poll op LinkedIn bevestigt dat dat veel mensen zo denken. Waar komt dat misverstand dan vandaan? Omdat velen de richtlijn verkeerd interpreteren of dat er te snel conclusies worden getrokken.
Wat wél klopt: je moet vóór het eerste sollicitatiegesprek duidelijk zijn over het startsalaris of de salarisschaal. Hoe je die duidelijkheid geeft, mag je zelf weten. Je kan het dus vermelden in de vacaturetekst maar dat móét niet. Het salaris mag ook vooraf met de sollicitant gedeeld worden in een appje of tijdens een telefoontje vooraf.
Scoren met vacatureteksten? Ik kom naar jullie toe met mijn incompanytraining.
Stijging salarisvermeldingen
Dat een salarisvermelding ín een vacaturetekst verplicht wordt, is dus een misverstand. Toch lijkt dit hardnekkige misverstand een positief effect te hebben.
Uit een nieuwe analyse van Indeed blijkt namelijk dat opnieuw in meer vacatureteksten het salaris wél wordt vermeld.
In 2019 stond de teller op slechts 19%. Inmiddels is dit percentage meer dan verdubbeld. Data uit 2024 laten zien dat in 45,3% van de Nederlandse vacatures een salaris staat vermeld. Lees ook: Salarisvermeldingen in de lift.
Oorzaken toename salarisvermeldingen
Naast het misverstand rondom de EU Pay Transparency-richtlijn, zie ik meer oorzaken voor de toename van salarisvermeldingen.
Zo speelt de komst van Google for Jobs een rol. Dit is de zoekmachine binnen Google die puur gericht is op vacatures. In 2020 noemde Google for Jobs het salaris als 1 van de rankingsfactoren.
Ook de krappe arbeidsmarkt van de afgelopen jaren speelt een belangrijke rol: steeds meer organisaties gaan overstag omdat vaststaat dat sollicitatie-aantallen flink toenemen bij salarisvermelding. Indeed zegt hierover dat het aantal sollicitaties zelfs wel tot 75% kan toenemen. Verder zie je dat werkgevers concurreren ‘op prijs’.
Nederland versus andere Europese landen
Waar ik in Nederland een vreugdedansje doe nu de teller op 45,3% salarisvermeldingen staat, doe ik in Engeland de polonaise. Daar bevat 70% van de vacatures een salarisindicatie. Daarentegen staat in Franse vacatures slechts in 28,2% van de gevallen een salaris. In Duitsland is dit een schamele 12,2%. En in België? Een bedroevende 9,1%.
De echte vraag
De nieuwe richtlijn die van kracht is vanaf 7 juni 2026 dwingt werkgevers straks tot enige openheid over salaris, maar dus niet per se in de vacaturetekst zelf. Toch helpt het doorbreken van het salaristaboe in de vacaturetekst wel bij het naleven van de richtlijn.
Want wat als je het toch vergeet te vermelden, tussen de sollicitatie en een sollicitatiegesprek? Tel hierbij op dat transparantie in vacatureteksten dus tot wel 75% meer sollicitaties oplevert. Ook profiteer je van een betere kwaliteit sollicitanten, diversiteit en tijdwinst. Last but not least zou het de cost per apply met 35% reduceren.
Met zoveel voordelen is de echte vraag dan ook niet óf een salarisvermelding straks verplicht is. Maar stel jezelf de vraag waarom jij niet nú al het salaristaboe doorbreekt.