
Salarisvermeldingen in de lift
Het aantal vacatures waarin het salaris wordt vermeld is wéér toegenomen. Uit onderzoek van Indeed (voorjaar 2025) blijkt dat 45,3% van de vacatureteksten een salarisvermelding bevat.
Waarom? Nou bijvoorbeeld omdat onderzoek van Reed.co.uk laat zien dat het vermelden van het salaris 27% meer sollicitaties oplevert. Indeed zegt dat je zelfs kan rekenen op 64% meer sollicitaties. En zo zijn er nog tig andere voordelen om vooral wél het salaris in je tekst te vermelden.
Stijging van salarisvermeldingen
In 2019 was het dus 19%. In 2020 stond de teller op 26% salarisvermeldingen. De eer werd toegeschreven aan Google for Jobs die toen haar debuut maakte en salarisvermelding als rankingsfactor heeft. Begin 2022 deed ik ook een vreugdesprong toen alweer 34% van de vacatureteksten het salaris bevatte. Even later stond de teller alweer op 42%! Werf& noemde de stijging eerder een ‘duidelijk signaal dat organisaties op prijs concurreren’.
En nu is er weer een toename waargenomen: in 45,3% van de vacatureteksten staat een salaris vermeld.
Op goede weg
45,3% is natuurlijk 54,7% te weinig. Maar kijk je naar onze buurlanden, dan is enige trots op z'n plek. Zo zie je in Frankrijk het salaris terug in 28,2% van de vacatureteksten. In Duitsland wordt het salaris maar in 12,2% vermeld! In België ligt het percentage nóg lager, met 9,1%.
Vast ook interessant voor jou: Salarisvermelding verplicht in vacatureteksten?