Wil je met mij trouwen?
‘Ik denk dat het vanavond gaat gebeuren.’ Dit stond in het appje dat ik vorige week kreeg van een vriendin. Al een paar jaar hoopt ze heel hard dat haar vriend haar ten huwelijk vraagt. Het was zeker niet de eerste keer dat ik zo’n berichtje kreeg. Ik denk dat de teller op 20 à 30 soortgelijke appjes stond. Vorige maand appte de vriendin bijvoorbeeld nog: ‘Het kan niet anders. Vandaag is de dag.’ Ik vroeg haar waarom ze dacht dat haar partner die dag door de knieën zou gaan. Haar antwoord: ‘Hij is vandaag naar de kapper gegaan, dat doet ie anders nooit op een dinsdag.’
Die avond lag ik languit op de bank onzinnig te zappen. Mijn gedachten waren zeker niet bij de vriendin die eerder appte dat ‘het’ vanavond ging gebeuren. Tot m’n telefoon ging en ik zag dat zij het was. Nog voordat ik ‘hoi’ kon zeggen, schreeuwde de vriendin het uit: ‘Ik heb ja gezegd!’
Romantiek ten top
Haar (inmiddels) verloofde had er werk van gemaakt. Een speurtocht leidde de vriendin naar het strand waar een picknick op haar wachtte. De ondergaande zon was geregeld en hoe romantisch: in haar champagneglas zat dé ring. En die ring, die mag er zijn. Haar partner had duidelijk elk risico willen uitsluiten want tegen zo’n knoeperd van een diamant kon niemand ‘nee’ zeggen. Behalve ik dan want ik heb 0,0 trouwambities, maar dat terzijde.
Later app ik haar verloofde om ook hem te feliciteren met de verloving. Hij vertelt dat ie zo zenuwachtig was dat hij kort voor het aanzoek de ring in het zand had laten vallen. Terwijl hij druk op zoek ging naar de ring, leidde hij mijn vriendin af door haar foto’s te laten maken van de ondergaande zon. Toen ik ’m vroeg waarom hij zoveel zenuwen had, zei hij: ‘Wat als ze nee zou zeggen?’ Dat zijn kersverse verloofde ook ‘ja’ had gezegd als hij haar ten huwelijk had gevraagd al roepend vanaf het toilet, dat heb ik voor mij gehouden.
Het brein en ja
De vraag ‘wat als ze nee zeggen’ popt vaker in ons brein op dan de vraag ‘wat als ze ja zeggen’. Het komt door een ingebakken patroon waarbij we onbewust kiezen voor ‘plezier’ en vooral weg willen blijven bij ‘pijn’. En er zijn maar bar weinig situaties waar een afwijzing als plezierig wordt ervaren.
Bij het schrijven van een tekst moet je jezelf ook de vraag stellen ‘wat als ze ja zeggen’. Of beter gezegd: je moet zorgen dat jouw lezers ‘ja’ zeggen. Net zo volmondig en enthousiast als mijn vriendin ‘ja’ zei tegen haar partner.
Zodra jij het lezersbrein verovert met ‘ja’ verdwijnt eventuele weerstand en stijgt jouw kans op conversie. Daarom is ‘ja’ een van de 7 magische woorden.
Wil jij weten hoe je de magie toepast in jouw teksten? Ontdek de e-learning 7 magische woorden.