blog-magische-woorden
Nicol_Tadema
blog-magische-woorden
01/09/2023
1 min
0

Geen gemaar

01/09/2023
1 min
0

Zoals je misschien weet ben ik druk in de weer met met mijn vierde boek De 7 magische woorden. Een van de aanleidingen om dit boek te schrijven was een redigeeropdracht. Direct was duidelijk wat mijn eerste magische woord moest zijn.

Redigeren begint voor mij met het lezen van de aangeleverde tekst. En al tijdens het lezen van de eerste regels kreeg ik een negatief gevoel. Ik nam even afstand en toen zag ik het. In die ene alinea stond 6 keer het woord ‘maar’. Een verbindingswoord dat zwaar wordt misbruikt in tekst om zinnen met elkaar te verbinden. Misbruikt omdat het woord ‘maar’ een negatieve associatie heeft. Denk er eens over na: als jij een compliment ontvangt waarna het woord ‘maar’ volgt, denk je waarschijnlijk: ‘ojee, nu komt het slechte nieuws’.

Vol goede moed door naar alinea 2 dan. En er gebeurde precies hetzelfde. Dus liet ik er een snelle CTRL-F-actie op los. Wat bleek? Het woord ‘maar’ kwam in de hele tekst 51 keer voor. Na mijn redigeerronde bleef het nog 2 keer over, op zo’n manier dat dit woordwaarde toevoegde in plaats van dat het afbreuk deed aan de tekst. Dat deed ik omdat ik een nadeel wilde afzwakken en de lezer achter te laten met een goed gevoel. Over dat nadeel gesproken. Het vermelden van een nadeel kan in je voordeel werken. Door ook te beschrijven wat er minder goed is aan jouw product of dienst wek je vertrouwen. Juist door dus nadelen te benoemen krijgt de lezer het gevoel dat deze het complete verhaal te lezen krijgt en er niets achtergehouden wordt.

Zo’n nadeel kan je dus slim verwerken door ‘maar’ voor je te laten werken. Toch kan je dit ook doen zonder het magische woord. Denk hier bijvoorbeeld aan het benoemen van een nadeel als onderdeel van een opsomming. En als je dat zo doet, benoem dan eerst de voordelen. Pas daarna vermeld je het nadeel. Waarom dit zo is? Omdat zonder het woord ‘maar’ er juist méér belang wordt gehecht aan de eerst ontvangen informatie dan aan wat erna komt. Let ook goed op dat de weegschaal altijd uitslaat naar de positieve aspecten (dus vermeld altijd meer voordelen dan nadelen).


Bron: Coolblue

En dan nu een ander bruggetje: in vacatureteksten kom ik ook veel te veel gemaar tegen. En over vacatureteksten heb ik het op 20 januari tijdens de masterclass Scoren met vacatureteksten. Wil jij 1 van de laatste plekken bemachtigen in de groep van 15 mensen? Meld je dan nu aan. Mijn boek Tekst werkt krijg je erbij cadeau.

Reacties
Categorieën