Zo hé, kom jij even dom over
Even terug liep ik door de stad. Een beetje aan het dagdromen, mensen kijken en frisse lucht happen. Zoals meestal had ik m’n oortjes in en neuriede ik wat mee met 5 voor 12 van Snelle. Als mijn dochter mij zou horen neuriën kon ik rekenen op een afkeurende blik. Maar ze was er niet bij dus neuriede ik nog wat harder.
Opeens klinkt er een oorverdovend geluid. Autokenners zullen het een bruut geluid noemen, ik noem het dus oorverdovend. Bijna letterlijk. Automatisch kijk ik achter mij en zie ik dat er een gifgroene Lamborghini Huracán Perfomante de winkelstraat komt ingereden. Herstel: de winkelstraat in komt geracet. Met piepende banden stopt de Lamborghini voor de deur van de snackbar. De chauffeur zet het takkegeluid af en stapt uit. O wacht, het is geen chauffeur maar een chauffeurtje.
Een klein, dik mannetje met zonnebril op z’n kale hoofd in een opzichtig maatpak. De bovenste 6 knoopjes van zijn overhemd zijn open. Dit mannetje heeft dus een auto onder z’n kont van een slordige €350.000 en zo’n 640 pk. Eerlijk is eerlijk, mijn eerste reactie is dat ik denk dat dit mannetje wat te compenseren heeft. Dat vooroordeel wordt bevestigd als het mannetje luidkeels de snackbareigenaar groet. En hoewel ik op 40 meter afstand sta hoor ik dat hij een patat speciaal, een berenhap saté, mexicano én een milkshake banaan besteld. Nadat ’ie heeft besteld, kijkt hij lachend naar een groepje pubers dat inmiddels aan het kwijlen is bij de gifgroene Lamborghini Huracán Perfomante. Dan komt er een handhaver aangelopen. Deze vrouw pakt haar bonnenboekje en begint meteen driftig te schrijven. Parkeren in de winkelstraat is verboden.
De glimlach op het gezicht van het kleine, dikke mannetje verandert in een boze blik. Hij rent druk gebarend richting de handhaver. Daarbij ziet het mannetje het bord over het hoofd dat voor de deur van de snackbar staat. En zo landt het mannetje met z’n neus boven op de afbeelding van een kipknots. Een bloedneus als gevolg. En geloof mij, de afbeelding op het bord leek nu net op een kipknots met een klodder ketchup (sorry, ik hoop niet dat je net aan het eten was). Terwijl het mannetje opkrabbelt, pronkt de boete al onder de ruitenwisser. Damn, dit is een vermakelijke middag zeg.
Toegegeven, ik heb een vooroordeel als ik een klein, dik, kaal mannetje in een opzichtig maatpak zie (lees: hoor) aan komen scheuren in een hele dikke auto met een opvallende kleur.
Hetzelfde vooroordeel heb ik als ik een tekst vol onnodig moeilijk woordgebruik zie. Ook dan denk ik aan overcompensatie. Dat degene die de tekst schrijft eigenlijk niet goed weet waar ’ie het over heeft. Om dat te verdoezelen gebruikt de schrijver ingewikkelde woorden.
Mijn vooroordeel wordt hier bevestigd door onderzoek. Onderzoek van Princeton University om precies te zijn en wat denk je? Niet alleen worden moeilijke woorden gezien als overcompensatie. Ook wordt de persoon die de moeilijke woorden gebruikt als dom bestempeld.
Benieuwd wat jij ervan vindt als jij een brief van Joey ontvangt? Hij is niet klein en kaal maar houdt wel van moeilijke woorden:
Wil jij niet dom overkomen? Schrijf dan begrijpelijke tekst. Je komt dan niet alleen slim(mer) over, ook bekwamer, amicaler én geloofwaardiger. Hoe je dat doet? Dat begrijpelijk schrijven? Ik vertel je er graag meer over tijdens de volgende masterclass Dat is duidelijke taal.