Spellingsles voor vacatureteksten
Is het nu hbo- werk en denkniveau? Of HBO werk en -denkniveau? Of toch hbo- of wo-werk- en -denkniveau’.
De enige echte juiste schrijfwijze is hbo- of wo-werk- en -denkniveau’.
Zoveel streepjes? Ja, zoveel streepjes.
De schrijfwijze van samenstellingen met onderwijstypen blijkt een lastige. Zo deed ik laatst een poll op LinkedIn en wat blijkt? 87% weet niet hoe ‘ie mbo- werk- en -denkniveau schrijft.
3 streepjes dus. Waarom? Omdat:
- Het eerste streepje verbindt "mbo" met "werk".
- Het tweede streepje aan het einde van "werk" is deel van de constructie "werk- en", wat een verkorte vorm is van "werk- en denkniveau".
- Het derde streepje maakt de koppeling met "werk" compleet, wat resulteert in de volledige term "werk- en denkniveau".
Kleine letters
En: zoals je ziet wordt het onderwijstype mbo ook met kleine letters geschreven. Net als vmbo, hbo, havo, pabo, enzovoorts. Mbo is een afkorting voor middelbaar beroepsonderwijs. Daarin staan geen hoofdletters, dus schrijven we in de afkorting ook geen hoofdletters. Dat is de officiële schrijfwijze voor afkortingen. Er is 1 uitzondering, dat is als de afkorting een naam is: KPN of ANWB bijvoorbeeld.
Wist je dat je ook afkortingen zoals cao, btw en cv zonder hoofdletters schrijft?
Samenstellingen met hbo
Bij samenstellingen met een afkorting plaats je bijna altijd een streepje tussen de woorden. Zo wordt de combinatie hbo en niveau: ‘hbo-niveau’. Dat betekent ook:
- mbo-student
- hbo-studie
- wo-diploma
Ook hier is natuurlijk weer 1 uitzondering en die gaat op bij woorden als havo en mavo. Samenstellingen met deze onderwijstypen schrijf je dus zo:
- havostudent
- mavodiploma
Waarom? Omdat je mavo en havo uitspreekt als woord, in plaats van letter voor letter. Daardoor vervalt het streepje… behalbe als de volgende letter een klinker is.
Voor zover de Nederlandse les 😇. Had jij dit verwacht?
PS Tijdens de incompany trainingen over vacatureteksten geef ik geen spellingsles. Wel neem ik jou en je collega's mee in hoe jij een vacaturetekst schrijft die de latent werkzoekende in beweging zet. Line recta richting de sollicitatiebutton. Are u in?