blog copywriting
Nicol_Tadema
blog copywriting
08/31/2023
1 min
0

(Ik lijd aan) Type Token Ratio

08/31/2023
1 min
0

Heel eerlijk? Ik dacht altijd dat het 1 van mijn vele afwijkingen was. Dat ik aan het schrijven ben en standaard ‘delete’ in móét drukken als ik 2 dezelfde woorden gebruik in opeenvolgende zinnen. Doe ik dat niet, dan vind ik mijn tekst lelijk.

Die ‘afwijking’ is trouwens erfelijk. Toen mijn dochter op de basisschool een werkstuk moest schrijven, zag ik ook haar vingers naar de delete-button schuiven. ‘Gadver mam, dit woord stond ook al in de vorige zin.’

Pas in 2022 ontdekte ik dat deze ‘afwijking’ een naam heeft. Ik blijk te lijden aan een hoge Type Token Ratio. Kortweg wordt dit ook wel TTR genoemd. Dit is de verhouding tussen het aantal verschillende woorden en het totale aantal woorden. Gebruik je veel dezelfde woorden in jouw communicatie dan is jouw TTR laag. Varieer je er flink op los (met of zonder hulp van bijvoorbeeld Synoniemen.net) dan scoor je een hoge TTR.

Type Token Ratio, kortweg TTR, is de relatie tussen het aantal unieke woorden dat in een tekst voorkomt en het aantal keer waarin die woorden voorkomen. Ofwel een deelsom van het aantal unieke woorden door het totaal aantal woorden van de tekst.

Wat heb jij aan een hoge TTR? Nou, best veel. Door veel verschillende woorden te gebruiken komt jouw tekst interessanter, overtuigender en intelligent(er) over. Des te meer verschillende woorden je in een tekst gebruikt des te hoger jouw woordenschat. En des te hoger jouw woordenschat, des te meer variatie en dus interessanter de tekst wordt. En je komt ook nog eens intelligenter over. Dan ontstaat het sneeuwbaleffect van overtuigend schrijven voor het brein:

 ⚽ met een intelligent ogende tekst wek je geloofwaardigheid.
 ⚽ geloven mensen jouw teksten? Dan vertrouwen ze de boodschap.
 ⚽ vertrouwen mensen de boodschap? Dan nemen ze eerder jouw advies aan, bijvoorbeeld om dat product te kopen, die dienst af te nemen, een whitepaper te downloaden óf een boek over magische woorden aan te schaffen.

Kortom, een zo hoog mogelijke Type Token Ratio (TTR) in jouw tekst levert resultaat op.

Disclaimer: pas op dat je met ingewikkelde woorden gaat strooien of de boel gaat forceren. Blijf dus bij eenvoudig woordgebruik en varieer er lekker op los. Een extra tip hiervoor is Ishetb1.nl. Hier check je of jouw woord een makkelijk leesbaar woord is, ook vind je rechtsonder eenvoudige synoniemen.

De Type Token Ratio is 1 van de 10 manieren die ik beschrijf in het laatste hoofdstuk van De 7 magische woorden. 10 manieren om jouw lezer mentaal te laten knikken.
 

Reacties
Categorieën