Google for Jobs
blog vacaturetekst
Nicol_Tadema
blog vacaturetekst
09/24/2020
3 min
0

Vacatureteksten en Google for Jobs

09/24/2020
3 min
0

‘Waarom moeten we opeens op een andere manier vacatureteksten schrijven omdat Google for Jobs er is?’

Het is een vraag die ik nu enkele keren heb gehoord sinds Google for Jobs live is gegaan. Krijg jij die vraag ook vanuit je recruitmentteam? Ik heb goed nieuws. Je kunt jouw team geruststellen. Er verandert namelijk he-le-maal niets aan de manier waarop je vacatureteksten moeten schrijven.

Het enige dat er is veranderd sinds de lancering van de job search engine is dat je nu zichtbaar wordt afgerekend op de kwaliteit van de vacaturetekst. Dat betekent dus dat het nóg belangrijker is dat je goede teksten publiceert. Hoe je hierop wordt afgerekend? Door de posities die Google for Jobs toebedeelt aan de vacatures in de zoekresultaten.

NB Het woordje ‘opeens’ gaat in de vraagstelling ook niet op. In 2017 werd Google for Jobs al in de VS gelanceerd en in rap tempo volgden tal van andere landen waaronder Duitsland, Engeland, Spanje en Frankrijk in 2019. Degene die verrast is door de komst van Google for Jobs naar Nederland op 25 augustus 2020 heeft mijns inziens enkele jaren winterslaap gehouden.

Johnson & Johnson ontving 18% meer sollicitanten door het gebruik van Google for Jobs

Niets aan de hand

Jij en ik waren ons er allang van bewust dat een vacaturetekst altijd al het verschil maakte. Tussen bijvoorbeeld 3 goede reacties of 50 middelmatige sollicitanten. En ik hoef je niet te vertellen hoe de vacaturetekst, als meest gebruikte arbeidsmarktcommunicatiemiddel, het employer brand versterkt. Dus over jou en de resultaten die jouw team boekt in Google for Jobs maak ik mij geen zorgen. Aangezien jij jouw team op het hart hebt gedrukt werk te maken van de vacaturetekst is er immers niets aan de hand. Of misschien heb je het schrijven uitbesteed aan specialisten. Ook goed. Want de tijd of het geld waaraan jij je recruitmentbudget spendeert wordt nu extra beloond: met een hogere positie in de zoekresultaten in Google for Jobs.

In de minderheid

Ik maak me wel zorgen om alle anderen. De overige 91%. Want onderzoek van VacatureVerbeteraar toonde al even terug aan dat 91% van de vacatureteksten een onvoldoende scoort. Met jouw organisatie behoor je dus tot de minderheid; slechts 9% van de vacatureteksten verdient een voldoende.

Nog zwaarder hebben intermediairs het die ‘namens de opdrachtgever’ publiceren. Het vaag doen over opdrachtgevers loonde al nooit (met circa 35% conversieverlies) maar nu nog minder met Google for Jobs die volop transparantie nastreeft.

Een slechte vacaturetekst en/of een tekst waar de naam van de werkgever achterwege blijft scoort lager in de zoekresultaten. Dat kan best hard aankomen als je ziet hoe snel de nieuwe job search engine in Nederland doordringt. Hieronder zie je de visibility-index (verdeling op welke websites vacatures worden bekeken) van Google for Jobs (blauwe lijn) ten opzichte van andere jobboards tot en met 21 september. Je ziet hoe sterk Google for Jobs opkomt en dat Indeed verkeer verliest. Bron: getnoticed.nl.

Arbeidsmarktconcurrent

Ik weet niet of jij jouw arbeidsmarktconcurrent wil helpen. Maar persoonlijk heb ik een vrij bijzondere missie. Natuurlijk wil ik dat er op de wereld nergens meer oorlog of hongersnood is. En dat er zo snel mogelijk een medicijn komt voor ziektes zoals kanker en corona. Maar ik wil óók organisaties helpen de impact van goede vacatureteksten te ervaren.

Die missie streef ik primair na door management en directie van corporates en intermediairs te adviseren hoe je de vacaturetekst op de kaart kan zetten binnen je organisatie. En/of door mee te denken over hoe je het proces vormgeeft binnen de organisatie: moet je een recruiter wel laten schrijven of (hoe) kun je dit anders organiseren? Ook hoe de inzet van tools het schrijven van teksten kan vereenvoudigen is vaak onderwerp van gesprek met mijn opdrachtgevers.

Maar ik maak het hier even kleiner. Ik deel 5 praktische, korte tips die jij op jouw beurt weer kunt delen met die overige 91% die nu nog een onvoldoende scoort op vacatureteksten. Je durft de strijd toch wel aan? Zodat je echt de concurrentie aan kan gaan op Google for Jobs om die toppositie? Om te scoren in Google for Jobs heeft een vacaturetekst sowieso:

  1. Een heldere functienaam.
  2. Een onderscheidende, wervende introductietekst die verleidt tot doorklikken.
  3. Een schrijfwijze waarmee de aandacht van de lezer wordt vastgehouden.
  4. De juiste dosis zoekwoorden.
  5. Een vermelding van het salaris in klinkende euro’s. 

Help jij mij in de missie om organisaties te helpen de impact van goede vacatureteksten te ervaren? Deel dan deze tips. En ga vooral door met het (laten) schrijven van die goede vacatureteksten. Het loont!

PS Iets uitgebreider zijn deze tips onder woorden gebracht in het (gratis whitepaper ‘Google for Jobs’ dat ik hierover voor Kiqit, het kennisplatform voor recruitment schreef, in samenwerking met Dirk Driessen.

Goed om te weten: naast goede vacatureteksten moeten deze ook kunnen worden geïndexeerd door Google for Jobs. Voor wat betreft dat technische component hoop ik dat jouw Applicant Tracking System (ATS) en/of webbouwer niet (ook) een winterslaap heeft gehouden. Of dat jij deze zelf op tijd hebt wakker geschud. Het is namelijk belangrijk dat er aan Google is/wordt verteld dat je vacatures aanbiedt. Dit doe je door middel van een stukje code. Zie voor meer informatie www.googleforjobs.nl.

Afbeelding: Gonect

Reacties
Categorieën