Sowieso is mijn favoriete woord (niet lelijk).
Wie weleens een training van mij heeft bijgewoond, weet dat ik geen blad voor de mond neem. En andersom verwacht ik dit ook van mijn deelnemers. Gelukkig voelen zij die ruimte ook. En zo ontstond dit moment tijdens een training die ik laatst gaf over de 6 schrijftechnieken op basis van de Success-formule:
Op het beeldscherm schitterde een sheet met daarop een tekst. De tekst had ik als voorbeeld geschreven voor deze maatwerktraining. En die tekst door de deelnemers even flink met de grond gelijk gemaakt. Er waren opmerkingen over de schrijfstijl, lengte en woordkeuze. “Want even serieus, wie gebruikt nou het woord ‘sowieso’ in tekst? Dat vind ik echt zo’n lelijk woord.” En pas op dat moment ontdekte ik hoe erg ik gehecht ben aan het woord ‘sowieso’. Hóézó vinden andere mensen dit een lelijk woord? Het allitereert zo lekker. Ligt zo lekker in de mond. En het is een keer wat anders dan: ‘hoe dan ook’, ‘minimaal’ of ‘minstens’.
Ik houd wel van het gebruik van woorden die anderen minder snel gebruiken. Gelukkig kon ik dat verderop in de training toelichten bij 1 van de 6 schrijftechnieken van de Success-formule: unexpected. Woorden die anders zijn dan anders vallen namelijk op. En val je op dan wordt je tekst eerder onthouden en maak je indruk. Alleen is het de vraag of áls mensen mijn favoriete woord ‘sowieso’ hekelen, je daar een goede indruk mee achterlaat. Denk het niet.
Sinds die ene dag gebruik ik ‘sowieso’ nog steeds met regelmaat. Omdat smaken kunnen verschillen en tekstkeuzes soms subjectief zijn. Zo kom je dit woord ook tegen in mijn nieuwe boek De 7 magische woorden. Om precies te zijn 46 keer in het boek dat in totaal meer dan 50.000 woorden telt. En ‘magisch’, dat vind ik dus ook een tof woord, omdat het een bepaalde vorm van geheimzinnigheid met zich meebrengt. En die geheimzinnigheid voelt voor mij dus ook alsof er iets te ontdekken valt. En dan het derde favoriete woord uit mijn rijtje. Dat is ‘desalniettemin’. Jammer genoeg kan ik dit woord maar weinig inzetten omdat het geen B1-woord is. Ik wil natuurlijk niet dat mensen struikelen over mijn teksten.
Nu ben ik wel benieuwd: heb jij ook een favoriet woord?