Waarom Coca-Cola en Pepsi niet naast elkaar staan.
Shit, stoot ik mezelf alweer aan die trage klapdeurtjes bij de entree. Het is de eerste vorm van beïnvloeding die de supermarktketen op mij afvuurt. Bedoeld om mijn tempo af te remmen zodat ik zo veel mogelijk tijd doorbreng in de winkel.
De eerste afdeling? Net als bij jou is dat de afdeling groente en fruit. Ik doe wat gezonds in mijn mandje. Hiermee zeg ik tegen mijn brein dat het oké is als ik er straks een zak chips bovenop leg. Dat vindt de supermarkteigenaar ook prima, omdat ongezondere producten vaak meer winst opleveren.
De geur van het verse brood maakt mij hongerig. Dus aangekomen bij het chips-schap kies ik niet voor 1, maar voor 2 zakken A-merk-chips. Extra aangemoedigd door het rode actiebordje: tweede voor de helft van de prijs. Ondanks die kortingsactie is het A-merk nog steeds duurder dan de goedkopere alternatieven. Maar die liggen lager of hoger in het schap en bukken of springen kost energie. Ik ben lui en kies voor gemak.
Aanbeland bij de frisdrank valt mij op dat Pepsi en Coca-Cola niet naast elkaar staan. Ze worden bruut van elkaar gescheiden door de flessen van het huismerk. Ik staar naar het schap en vraag mezelf af: ‘Waarom zou dat zo zijn?’
Achter deze schapindeling gaat ook beïnvloeding schuil. Want wat blijkt er uit onderzoek? Dat er keuzestress ontstaat als Pepsi direct naast Coca-Cola in het schap staat. Plaats je het huismerk er als een barrière tussen? Dan neemt de keuzestress direct af. En er is meer: kleurcontrast maakt het voor de consument ook nog eens veel eenvoudiger om te kiezen.
Wat dat oplevert? 3% meer omzet. Dat tikt aan, zeker als je weet dat cola, met 25% aandeel, de grootste categorie binnen frisdrank in de retail is.
Ik vind het mateloos interessant hoe zo’n simpel supermarktbezoekje mij een overvolle winkelmand én inspiratie voor een sessie kan opleveren. Over dat laatste gesproken: haal nu de inspiratiesessie Het recept voor conversie’ naar je bedrijf.
Binnen 1 à 1,5 uur deel ik het recept voor conversie. Dit recept bestaat uit beïnvloedingstechnieken, waarbij ik de voorbeelden natuurlijk afstem op jullie werkterrein. Technieken die direct ná de sessie in de praktijk kunnen worden toegepast. Offline én online. En met 1 doel: een conversie-injectie waarmee resultaten beter worden.