blog copywriting
Nicol_Tadema
blog copywriting
02/07/2023
1 min
0

Kan of kunt: aan welke kant sta jij?

02/07/2023
1 min
0

“Nicol, waarom schrijf je in IKEA-stijl?”

 “Wat bedoel je?”

 “Nou, het valt mij op dat je in jouw social mediaposts ‘jij kan’ schrijft in plaats van ‘jij kunt’. Is het niet veiliger om voor optie 2 te gaan?”

 “Aha, zo bedoel je. Ja, misschien is ‘jij kunt’ de veilige optie maar ik houd niet zo van safe. En nog belangrijker: mijn doelgroep heeft een voorkeur voor spreektaal en daarmee voor de informele variant: ‘kan’.”

 “Persoonlijk stoort mij het gebruik van ‘kan’. Het zou zo kunnen zijn dat meer mensen uit jouw doelgroep het zo zien. En die wil je natuurlijk liever pleasen dan bashen.”

 “Net als dat ik niet van safe houd, houd ik ook niet van pleasen. Ik denk ook niet dat ik bash. Ik beken wel kleur.”

 “Beken je kleur?”

 “Ja, naast dat deze schrijfstijl bij mijn persoonlijkheid (en brand) past, houd ik rekening met de communicatievoorkeur van mijn DISC-doelgroep. Die doelgroep is felgeel en heeft een voorkeur voor (onder andere) een informele communicatiestijl.”

 “Maar sluit je dan niet iedereen behalve die gele DISC-doelgroep buiten?”

 “Ik schrijf geen teksten voor iedereen. Wie schrijft voor iedereen bereikt niemand.”

En toen was het stil… Ik ben bang dat ik 1 volger minder heb. Vind ik dat jammer? Zeker. Lig ik er wakker van? Nee. Ik kies er bewust voor om uitgesproken te communiceren en dan geldt ‘you win some, you loose some’.

Over kan/kunt
Een kleine taalles: het gebruik van ‘kan’ is niet fout. Het kan gewoon allebei: ‘je kunt’ en ‘je kan’. Het verschil zit ’m in het gebruik. De kan-versie kom je meestal tegen in spreektaal en klinkt veel mensen informeel in de oren. De kunt-versie vind je vaker terug in schrijftaal.

Over de IKEA-stijl
Op de website van IKEA staan zinnen als: ‘Hieronder kan je de folders downloaden’ en ‘Je kan contact opnemen’. De mensen die ‘kan’ als te informeel ervaren, noemen dit vaak de IKEA-schrijfstijl. En het was ook niet de eerste keer dat ik te horen kreeg dat ik in deze stijl communiceer. Ik ervaar het als een compliment.

IKEA is zeer succesvol, en dat heeft het woonwarenhuis niet alleen te danken aan z’n gekende Zweedse gehaktballetjes. Het komt ook doordat IKEA lef toont door te communiceren in een eigen stijl. Net als Coolblue dit ook doet trouwens.

Al met een klein beetje lef zorg je voor communicatie die verrast en daardoor opvalt. Zodat je niet opgaat in de massa, smaakt naar eenheidsworst of een grijze muis bent.

Onderscheidend schrijven is dan ook 1 van de thema's tijdens de schrijftraining 'Schrijf slim, bereik meer'. Ben jij erbij?

Reacties
Categorieën