De kwaliteit van de vacaturetekst is bedroevend slecht.
Het is een van de grootste uitdagingen in onze economie: het vinden én verleiden van de beste medewerkers. De vacaturetekst speelt een cruciale rol in dit proces. Met de juiste wervende woorden draagt de vacaturetekst direct bij aan het verleiden van mensen, zowel de actief áls latent werkzoekenden. Het belang van een goed geformuleerde, aantrekkelijke en inclusieve vacaturetekst is dan ook groot.
Toch staat het meestgebruikte middel in arbeidsmarktcommunicatie in een slecht daglicht. Er heerst het beeld dat de meeste vacatureteksten langdradige, saaie teksten zijn, gevuld met clichés en jargon. Teksten die geen duidelijk/realistisch beeld schetsen van hoe het werken in de functie bij de werkgever er in de praktijk aan toe gaat. Ook worden vacatureteksten gezien als weinig vernieuwend, niet afgestemd op de doelgroep en incompleet omdat cruciale informatie over bijvoorbeeld het salaris en de werksfeer ontbreekt.
In een gesprek met Mitch Gielen van Purple Squirrel Effect vroegen we ons allebei hardop af of het stigma wel terecht is. Is de kwaliteit van vacatureteksten echt ondermaats? Zelfs nu de arbeidsmarkt zo gespannen is?
We besloten het te onderzoeken. Dit hebben we gedaan door 960 diverse vacatureteksten te analyseren. Dit zijn teksten vanuit 7 sectoren en op verschillende opleidingsniveaus. Deze vacatureteksten zijn beoordeeld op basis van 26 onderdelen. Denk hierbij aan de aanwezigheid van clichés, salarisvermelding en informatie over de sollicitatieprocedure.
Per onderdeel kunnen 214 punten worden behaald. Op basis van het uiteindelijke aantal gescoorde punten kan er onder andere een rapportcijfer worden toegekend aan vacatureteksten.
Hoe de kwaliteit van de vacatureteksten zich per sector en opleidingsniveau tot elkaar verhouden én waar de belangrijkste verbeterslagen te maken zijn, brengen we in een rapportage onder woorden. Deze rapportage verschijnt eind februari. Wil je deze als een van de eersten ontvangen? Zet je zelf nu vast op de maillijst.
Heb je geen geduld? Ik onthul al vast 1 primeur (niet tegen Mitch vertellen hé?!) We hebben ook gekeken naar de aanwezigheid van clichés in vacatureteksten. Je weet wel: van die nietszeggende jeukwoorden zoals spin-in-het-web, flexibel, passie en proactief. Wat blijkt? De gemiddelde vacaturetekst telt 6 clichés. De retailbranche is koploper met gemiddeld 7,24 clichés en in de zorg werd het laagst aantal clichés gemeten: gemiddeld 3,95.
Wat het meest gebruikte cliché is? Dat lees je in de definitieve onderzoeksresultaten die dus eind van de maand bekend worden gemaakt. Dus als je jezelf nog niet had aangemeld voor de maillijst, doe dat nu meteen via deze link.