Imposter-syndroom
Soms heb je als tekstschrijver of marketeer zo’n moment dat de twijfel toeslaat. Wat zeg ik… soms...? Ik heb het elke keer op het moment dat ik een concept-tekst stuur aan een opdrachtgever. Je zou misschien verwachten dat dit met 20 jaar ervaring wel een keer afneemt, maar nee; bij mij neemt de twijfel zelfs toe. En de twijfel is op z’n sterkst als ik voor het eerst een tekst aanlever bij een nieuwe opdrachtgever. Er is een naam voor deze vorm van self doubt, ze noemen het ook wel het Imposter-syndroom.
Dat ik aan het Imposter-syndroom lijd, is een van de best bewaarde geheimen die ik heb voor mijn opdrachtgevers. Tot vandaag dan, ik realiseer mij dat er onder de 3.446 lezers van deze e-mail ook opdrachtgevers vallen. Toch durf ik deze bekentenis aan want ik heb mij door ChatGPT laten influisteren dat het Imposter-syndroom een veelvoorkomende ervaring is. En dat iedereen weleens een moment van twijfel kent. Zelfs mijn opdrachtgevers, zo neem ik aan.
Het was niet alleen een kwestie van ‘niet vertellen’. Ik verberg het Imposter-syndroom ook door twijfeltaal te vermijden. Wat twijfeltaal is? Het is een manier van communiceren waar de onzekerheid van afdruipt. Een tekst waarin de schrijver zichzelf onzeker opstelt waardoor deze onzeker overkomt op de lezer. Dit gebeurt zodra de boodschap onder stoelen of banken wordt gestoken en er een slag om de arm wordt gehouden. Het gebruik van twijfeltaal zorgt ervoor dat je de inzichten, beweringen en ideeën die je deelt afzwakt. En 1 van de zichtbare symptomen van een Imposter-syndroom.
Twijfeltaal is makkelijk te herkennen aan de inzet van twijfelwoorden:
Ik denk eigenlijk wel dat een schrijftraining een goed idee zou kunnen zijn. Tijdens zo’n schrijftraining proberen we om jouw schrijftechnieken te verbeteren. Dit levert best wel goede resultaten op en waarschijnlijk lost dit jouw vraagstuk op. In principe zou jouw conversie namelijk omhoog moeten gaan. Ik ben benieuwd of zo’n training jou aanspreekt. Ik hoop het eigenlijk wel.
Een tekst als deze -die rammetje vol twijfelwoorden zit- rolt vast niet zo snel van jouw toetsenbord. Toch daag ik je uit om de komende week elke mail, elk WhatsApp-berichtje en elke tekst die je schrijft na te lopen op twijfelwoorden. Ik ben ervan overtuigd dat je vaker twijfelwoorden gebruikt dan je verwacht. En dat het je nog meer gaat opvallen zodra jij erop gaat letten.
Weet je voortaan alle twijfelwoorden uit je teksten te verbannen? Omdat de lezer het gevoel krijgt dat jij weet waarover je het hebt en je het vertrouwen van de lezer wint. Wauw, het vertrouwen van de lezer; da's pas een goed werkend medicijn tegen het Imposter-syndroom.
Trouwens, 1 van de twijfelwoorden is ‘of’. En het is ook nog eens 1 van de 7 magische woorden waarover ik een heel hoofdstuk schreef in mijn nieuwe boek. Nieuwsgierig? Twijfel niet en bestel het boek direct. Of download de eerste 50 pagina's als voorproefje.